wtorek, 26 sierpnia 2014

Olej kokosowy (Coconut Oil)

Olej kokosowy (Coconut Oil, Cocos Nucifera Oil), zwany również masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym, otrzymuje się z owoców palmy kokosowej, pochodzącej najprawdopodobniej z Polinezji lub południowo-wschodniej Azji. Kokos jest uważany za jeden z najcenniejszych darów natury, w krajach jego pochodzenia rdzenni mieszkańcy nazywają palmę kokosową "kalpa vriksha", co znaczy "drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia". Natomiast na Malajach stosuje się nazwę "pokok seribu guna", czyli "drzewo tysiąca zastosowań".Występuje w stanie stałym i topi się temperaturze 23-30 stopni Celsjusza.


Wyróżniamy dwa rodzaje oleju kokosowego:
  • rafinowany - produkowany w wysokich temperaturach, czasem z dodatkiem rozpuszczalników chemicznych. Nie ma smaku ani zapachu i najczęściej ma dłuższy okres przydatności do zużycia i jest tańszy.
  • nierafinowany - produkowany w niskich temperaturach, bez pomocy żadnych chemicznych rozpuszczalników. Ma charakterystyczny naturalny kokosowy zapach i smak, a przy okazji jest droższy.
Zdecydowanie lepszym wyborem jest olej nierafinowany, jest na pewno bardziej naturalny i działa lepiej niż rafinowany. Jednak jeśli ktoś nie lubi pachnących kosmetyków, bądź też nie może pozwolić sobie na droższy wydatek, może spokojnie wybrać olej rafinowany, szczególnie jeśli pochodzi on z dobrego źródła.
Skład oleju kokosowego

Glicerydy nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 85%) m.in.:
  • kwas laurynowy (45%)
  • kwas mirystynowy (17%)
  • kwas kaprynowy
  • kwas kaprylowy (8%)
  • kwas palmitynowy (10%)
  • kwas stearynowy
Pochodne nienasyconych kwasów tłuszczowych C18 m.in.:
  • kwas oleinowy (7%)
  • kwas linolowy (2%)
  • kwas linolenowy (niewielkie ilości)
Naturalne antyoksydanty np.:
  • witamina E
Aktualizacja składu już była, jednak nadal niekompletna. Nie jestem pewna niektórych składników, to też ich nie wpisuję, jak znajdę książkowe informacje zaktualizuję znowu.
Działanie
  • intensywnie nawilża, odżywia, rozświetla i wygładza skórę
  • bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawiając na dłuższy czas uczucia tłustej skóry
  • chroni skórę przed nadmierną utratą wilgoci i odbudowuje naturalną barierę lipidową
  • doskonale pielęgnuje skórę przesuszoną, atopową, podrażnioną i ściągniętą
  • łagodzi objawy łuszczycy, egzemy i grzybicy, a także świąd i ukąszenia
  • chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV
  • opóźnia procesy starzenia się skóry
  • redukuje powstałe już zmarszczki
  • rozjaśnia plamy na skórze i hamuje pojawianie się nowych
  • nadaje cerze świeżości i wigoru
  • może być wykorzystywany do demakijażu lub jako balsam po goleniu
  • silnie nawilża i odżywia włosy oraz zapobiega rozdwajaniu się końcówek
  • poprawia ukrwienie skóry głowy i wzmacnia cebulki włosów, przeciwdziałając ich wypadaniu
  • dzięki dużej zawartości kwasu laurynowego wykazuje duże działanie antybakteryjne i antywirusowe - przydatny w walce z trądzikiem, opryszczką, łuszczycą, egzemą, zapobiega powstawaniu zaskórników
Olej kokosowy można podsumować tak: nadaje się do wszystkiego. W kuchni ma wiele zastosowań, ma spore zastosowanie lecznicze, można z niego korzystać do pielęgnacji całego ciała. Ponadto wykazuje zdolności pianotwórcze. Substancje pianotwórcze pochodzące z oleju kokosowego (Cocamidopropyl Betaine) są delikatne i nie podrażniają skóry.
źródła:
Chemia w kosmetyce i kosmetologii - Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak
Kosmetyka - Erika Fink
Skarby natury w kosmetyce - redakcja L. Zaprutko

1 komentarz :

  1. CUDO CUDO CUDO CUDO !!! Autorka bloga właśnie uratowała moje rozdwajające się końcówki :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka