piątek, 17 października 2014

Witamina C (Ascorbic Acid)

Witamina C - powszechnie nazywana również kwasem askorbinowym, jednak ta nazwa nie jest do końca prawidłowa. Prawidłowo powinno mówić się na nią kwas askorbowy. Występuje w postaci białego proszku o lekko kwaśnym smaku, nie ma zapachu.

Witamina ta jest dość niestabilnym związkiem. Rozkłada się pod wpływem ogrzewania i suszenia w atmosferze tlenu lub powietrza, pod wpływem wielu metali, jest niestabilna w roztworze oraz w produktach zawierających konserwanty (np. benzoesan sodu) oraz w obecności niektórych leków, np. aspiryny, barbituranów i sulfamidów.

Ponadto owoce, które są obite, obrane lub pokrojone wydzielają enzym askorbinazę, który obniża zawartość witaminy C. Dlatego też nie powinno się mieszać pokrojonych ogórków i dyni, które zawierają jego duże ilości, z pomidorami i ziemniakami, które cechują się małą zawartością tego enzymu. Można jednak zapobiec działaniu enzymu poprzez obniżenie pH octem lub octem winnym.

Witamina C
Działanie witaminy C
  • łagodzi skutki oparzeń słonecznych
  • aktywuje syntezę kolagenu
  • bierze udział w biosyntezie niektórych hormonów
  • wykazuje działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze
  • przyspiesza proces gojenia się ran i zarastania się kości
  • ułatwia przyswajanie żelaza
  • usuwa wolne rodniki
  • hamuje syntezę rakotwórczych nitrozoamin
  • zapobiega paradontozie
  • korzystnie wpływa na wytrzymałość tkanki łącznej, a dokładniej - jest zalecana przy zaniku jędrności i elastyczności skóry, spowodowanego brakiem kolagenu
  • uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych
  • zmniejsza syntezę melaniny - usuwa przebarwienia
  • przeciwdziała utlenianiu tyrozyny
Najwięcej w:
  • owocach dzikiej róży
  • papryce czerwonej
  • czarnej porzeczce
  • rokitniku
  • czarnym bzie
  • szpinaku
  • naci pietruszki
  • kiwi
  • owocach cytrusowych
  • żurawinach
  • ziemniakach
  • kapuście czerwonej
Awitaminoza:
  • zaburzenia w tworzeniu kolagenu, co prowadzi do braku jędrności i elastyczności skóry oraz powstawania zmarszczek
  • kruchość naczyń krwionośnych
  • osłabienie naczyń włosowatych - "pajączki"
  • zmniejszenie odporności na infekcje
  • bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia, brak apetytu
  • krwawienie dziąseł
  • wypadanie zębów

Palmitynian askorbylu
Witaminę C można znaleźć w kosmetykach usuwających drobne zmarszczki, stymulujących biosyntezę kolagenu, a również w kosmetykach do opalania, rozjaśniających skórę oraz do pielęgnacji skóry trądzikowej. Warto sięgać po preparaty zawierające witaminę C, ponieważ jej nigdy za wiele, w końcu organizm jej nadmiaru sam się pozbywa :).

Często jest zastępowana estrem kwasu palmitynowego - palmitynianem askorbylu (Ascorbyl Palmitate), ponieważ w tej formie jest stabilniejsza. Ponadto sama w sobie witamina C jest nierozpuszczalna w tłuszczach, a bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie oraz metanolu i etanolu. Jednak można tu nadmienić kolejną stabilną pochodną tej witaminy, a mianowicie tetraizopalmitynianem askorbylu (Ascorbyl Tetraisopalmitate), która jest rozpuszczalna w tłuszczach i bardzo dobrze wchłania się przez skórę, a następnie rozkłada do wolnej witaminy C.

Dlaczego palenie papierosów sprawia, że u osoby palącej szybciej pojawiają się zmarszczki i jest ich więcej? To wszystko wina głównie akroleiny zawartej w dymie tytoniowym. Akroleina usuwa z naszego organizmu witaminę C, a jak już wiemy, wiąże się to ze zmniejszeniem produkcji kolagenu, a w następstwie przyspieszenia procesu starzenia się skóry. Naprawdę warto inwestować pieniądze na zmarszczki? Chyba nie :).

Przepraszam za spóźnienie, ale cóż mam jedno wytłumaczenie - szkoła :(. 

źródła: 
Chemia w kosmetyce i kosmetologii - Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak
Chemia piękna - Marcin Molski
Kosmetologia i farmakologia skóry - Marie-Claude Martini
Słownik kosmtyczny - H.Fey, X. Petsitis
Kosmetyka ozdobna i pielęgnacja twarzy - X. Petsitis, K. Kipper

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka