wtorek, 9 grudnia 2014

Kawa

Najlepiej wszystkim znanym składnikiem kawy jest oczywiście kofeina (Caffeine), która pobudza przemianę materii. Właśnie ze względu na nią można spotkać kawę w kosmetykach, a szczególnie tych wspomagających redukcję cellulitu i tkanki tłuszczowej. Wykorzystuje się tutaj czystą kofeinę bądź też ekstrakt z ziaren kawy (głównie zielonej, nie palonej). Dobrze wchłania się w skórę, najlepiej w skórze właściwej, gdzie poprawia krążenie krwi w naczyniach włosowatych, ale nie tylko. Kofeina sprawia również, że nadmiar tłuszczu jest uwalniany i przyspieszony jest jego rozkład do kwasów tłuszczowych.

Kofeina
Niekiedy kofeinę można spotkać również kosmetykach do pielęgnacji włosów, głównie męskich, ze względu na jej ochronne działanie na mieszki włosowe, dzięki czemu w dużym stopniu spowalnia łysienie.

Na rynku można znaleźć peelingi z dodatkiem kawy. Taki peeling ma za zadanie złuszczyć martwy naskórek, poprawić krążenie krwi i limfy, odżywić skórę oraz poprawić humor dzięki niezwykłemu zapachowi. Przykładowo, w gabinetach SPA w ramach aromaterapii stosuje się połączenie świeżo zmielonej kawy z gruboziarnistą solą morską i np. cynamonem lub imbirem.

Ponadto kofeina wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu redukuje zmarszczki i poprawia ogólny wygląd skóry. Dlatego też warte uwagi są maseczki z dodatkiem kawy, gdyż mogą skutecznie poprawiać elastyczność, sprężystość skóry oraz jej koloryt. W połączeniu ze znajdującymi się w kawie kwasami fenolowymi chroni również komórki przed szkodliwym działaniem promieni UV-B.

Zielona kawa, która nie jest palona, jest uznawana za tą lepszą i zdrowszą kawę. Zawiera najwięcej ze wszystkich rodzajów kawy kwasu chlorogenowego, który stymuluje układ immunologiczny, działa przeciwrodnikowo i przeciwlipidowo.

Ciekawostki
  • aktualnie rozpoznane jest ponad 800 substancji, które nadają kawie jej swoisty zapach, jednak jest ich znacznie więcej
  • nazwa "kawa" pochodzi od arabskiego kahwa, co oznacza pobudzający napój z ziaren kawowych lub od miejsca, z którego się wywodzi - Kaffy
  • podczas całego procesu palenia kawy zachodzą różne reakcje chemiczne - dehydratacja, dekarboksylacja, demetylowanie, karmelizacja, odparowanie wody i rozkład białka - przy których powstaje niepowtarzalny zapach kawy
  • tak naprawdę to herbata pobudza bardziej niż kawa, jednak to kawę uznaje się za bardziej pobudzającą ze względu na jej pobudzający zapach
  • związki, które są głównymi czynnikami nadającymi zapach kawy, odpowiedzialne są za odpowiednie nuty zapachowe - aromat ziemisty nadaje 2-etylo-3,5-dimetylopirazyna, prażony 2-furfurylotiol, maślany diacetyl, ostry gwajakol oraz miodowo-owocowy (E)-B-damascenon

źródło:
Skarby natury w kosmetyce - zespół L. Zaprutko
Chemia w kosmetyce i kosmetologii - Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak
Chemia piękna - Marcin Molski
Kosmetyka - Erika Fink

1 komentarz :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka