środa, 17 czerwca 2015

Czekolada

Co możemy znaleźć w 
czekoladzie?
  • kakao
  • kofeinę i teobrominę - działanie antycellulitowe i ujędrniające
  • mikroelementy (głównie żelazo i magnez) - przydatne przy nauce, pobudzają mózg do intensywniejszej pracy
  • serotoninę, fenyloetyloaminę, anandamid - wprawiają nas w dobry humor
  • całą masę przeciwutleniaczy, w tym flawonoidy, witaminy A i E (nawet więcej niż w porcji 10 jabłek czy 5 filiżanek dobrej herbaty!) - działanie spowalniające starzenie się skóry, likwidacja wolnych rodników
  • tłuszcze, węglowodany, białko, błonnik

Z ziaren kakaowca wytwarza się zarówno kakao jak i masło kakaowe. W kosmetykach czekoladę można spotkać w wielu wersjach. Masło kakaowe (Cocoa Butter) zawiera tłuszcze nasycone: palmitynowy i stearynowy oraz tłuszcz nienasycony - oleinowy. Może być bazą dla np. szminek, łagodzi stany zapalne i oparzenia słoneczne, a ponadto doskonale odżywia i nawilża skórę, nadając jej miękkość, poprawiając koloryt i chroniąc przed promieniowaniem UV. Stąd też zastosowanie w kremach do opalania.

Czekolada może również pomagać w spalaniu tkanki tłuszczowej. Niestety, jedząc jej zbyt wiele można doprowadzić do odwrotnej sytuacji. Dlatego nasz związek z nią trzeba brać trochę na dystans. Co ciekawe, nie wykazano by czekolada powodowała trądzik. Winowajcą jest tutaj raczej źle zbilansowana dieta.

Nic dziwnego, że czekolada jest tak powszechnie uwielbiana. Ma zbawienny wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i skórę. Związki zawarte w czekoladzie potrafią nawet zmniejszyć ryzyko nowotworu czy chorób serca. Na skórę działa jak eliksir - daje jej wszystko co najlepsze, dotleniając komórki, odżywiając, nawilżając i regenerując.

Dla kogo w szczególności jest polecana?

Dla osób zestresowanych, zapracowanych, o bladej cerze bez blasku, z oznakami przedwczesnego starzenia jak również tych z nadwagą i cellulitem. Zabiegi czekoladowe to nie tylko zbawienny wpływ na wygląd i zdrowie ale też aromaterapia.

Zachęcam do wypróbowania kosmetyków z czekoladą lub też zabiegów z nią w roli głównej. Można też wypróbować jej działanie samodzielnie w domu. Jednak czy to w kosmetyce czy też do zjedzenia najlepiej wybierać ciemną lub gorzką czekoladę o możliwie jak największej zawartości kakao. Co nie znaczy, że możemy się nimi bezkarnie objadać..


źródła:
Skarby natury w kosmetyce - zespół L. Zaprutko
Chemia piękna - Marcin Molski

2 komentarze :

  1. Ja ją kocham uwielbiam! Super post <3!
    http://natalkax.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Omnomom czekolada <3
    Najlepsza jest gorzka :)

    http://geniusneet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka