wtorek, 15 września 2015

Witamina E (Tocopherol)

Witamina E jest dość często spotykana w produktach pielęgnacyjnych. Występuje w różnych formach - jako tokoferole (Tocopherols) i tokotrienole (Tocotriens) Najczęściej stosuje się jednak te pierwsze, zapewne z powodu alfa-tokoferolu, który jest najaktywniejszą formą tej witaminy, ważną dla organizmu człowieka.

Wszystkie formy chemiczne witaminy E są substancjami oleistymi, rozpuszczalnymi w tłuszczach (stąd łatwo je znaleźć w olejach naturalnych), rozpuszczalnikach niepolarnych. Nie są rozpuszczalne w wodzie, nie można ich zmydlić, a ponadto wykazują odporność na kwasy i wyższe temperatury.

Niestety same w sobie tokoferole są dość wrażliwe na działanie tlenu, chemicznych utleniaczy (np. nadtlenek wodoru) oraz promieni UV. Dlatego zastępowane są często ich estrami, które są na te czynniki odporne, a ponadto niektóre z nich zwiększają biologiczne działanie witaminy. Najpopularniejszy to octan tokoferylu (Tocopheryl Acetate), ester kwasu octowego i tokoferolu.

Witamina E (alfa-tokoferol)
Działanie witaminy E
  • należy do przeciwutleniaczy - usuwa wolne rodniki
  • wzmacnia tkankę łączną, chroniąc przy tym DNA i RNA
  • pomaga w leczeniu łojotokowego zapalenia skóry i trądziku
  • poprawia ukrwienie skóry
  • chroni tkankę tłuszczową naskórka
  • wspomaga proces odnowy komórkowej
  • podnosi poziom nawilżenia i odżywienia skóry
  • łagodzi skutki promieniowania UV
  • współpracuje z witaminami A i C oraz z karotenoidami
  • ponadto spełnia dużo innych ważnych dla ogólnego zdrowia funkcji
Octan tokoferylu
Źródła witaminy E
  • olejek z kiełków pszenicy - najlepsze naturalne źródło
  • ziarna zbóż
  • zielone warzywa liściaste - sałata, szpinak, kapusta
  • mleko
  • żółtko
Awitaminoza
  • dystrofia
  • wczesne starzenie się skóry
  • gorsze gojenie się ran
  • brak koncentracji, rozdrażnienie, pogorszenie wzroku
  • zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • zaburzenia zdolności płciowych
  • niedokrwistość u niemowląt i dzieci
Witaminę E w kosmetykach często można spotkać w sąsiedztwie witaminy A i C (częściej jednak tej pierwszej), ze względu na ich współdziałanie. Chętnie dodawana do preparatów do skóry starzejącej się, regeneracyjnych, odżywczych, a nawet w płynach do kąpieli.

źródła:
Chemia piękna - Marcin Molski
Chemia w kosmetyce i kosmetologii - Z. & B. & A. Sarbak
Słownik kosmetyczny - H. Fey, X. Petsitis

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka