środa, 11 listopada 2015

Wodorotlenek sodu (Sodium Hydroxide)

Wodorotlenek sodu - substancja żrąca, której chemik nie ośmieli się dotknąć gołą ręką.. Dlaczego tak niebezpieczny środek jest stosowany w kosmetyce?

Wodorotlenek sodu (NaOH) jest bardzo mocną zasadą (bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a jej wodne roztwory mają wysoką wartość pH). Występuje jako biała substancja stała, głównie w granulkach. Ma właściwości higroskopijne, a zwyczajowo nazywa się go sodą żrącą czy też sodą kaustyczną. Bardzo powszechnie stosowany w laboratorium chemicznym.

W kosmetyce przede wszystkim wykorzystywany jest w produkcji mydła w procesie zmydlania tłuszczów - można by powiedzieć, że sposób stary jak świat.

Wodorotlenek sodu stosowany jest również jako substancja buforująca, czyli utrzymująca stały odczyn pH w kosmetyku, ponadto w preparatach do usuwania skórek (w stężeniu 5%), a nawet w prostowaniu włosów (stęż. 2-4,5%).

Jak inne wodorotlenki jest uznawany za substancję drażniącą dla skóry - i nic w tym dziwnego. Nasza skóra ma lekko kwasowe pH, a wodorotlenki  mają oczywiście pH zasadowe, czyli znacznie wyższe od pH naszej skóry. Dlatego też produkty z dodatkiem wodorotlenku sodu mogą okazać się dla niej mało przyjemne, bo często to wysokie pH nie jest wystarczająco obniżane innymi substancjami.

Na pewno używając kosmetyku zawierającego wodorotlenek należy unikać kontaktu z oczami, a w razie gdyby do niego jednak doszło - obficie polać wodą. Myślę, że szczególnie osoby ze skórą wrażliwą i suchą powinny starać się go unikać, bo taka skóra jest zbyt delikatna i o wiele łatwiej może zostać podrażniona.


źródła:
Chemia piękna - Marcin Molski
Słownik kosmetyczny - H. Fey, X. Petsitis
Chemia w kosmetyce i kosmetologii - Z. Sarbak

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka