piątek, 18 grudnia 2015

Olej jojoba (Jojoba Oil)

Olej jojoba występuje w postaci ciekłego, złotożółtego, niekiedy nawet zielonego, wosku. Otrzymuje się go z nasion simondsji kalifornijskiej rosnącej w Meksyku i Arizonie. Jest odporny na wysokie temperatury (nawet do 300 stopni Celsjusza) oraz na utlenianie.

Skład oleju jojoba:
  • palmitynian cetylu - niezwykłe właściwości natłuszczające i odżywiające
  • alkohole alifatyczne C20 i C22
  • fitosterole
  • witaminy A, E i F
  • skwalen - zawarty też w naturalnej warstwie lipidowej skóry, która chroni przed utratą wody
Działanie:
  • świetnie się wchłania
  • nie nabłyszcza skóry
  • nawilża
  • ujędrnia
  • zmiękcza
  • odżywia
  • chroni skórę przed utratą wody
  • regeneruje
  • reguluje wydzielanie sebum
  • stymuluje proces gojenia się ran
  • łagodzi stany zapalne
Olej jojoba ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można go spotkać zarówno w kremach i balsamach jak i szamponach czy odżywkach do włosów. Niekiedy stosowany jest również w perfumerii, preparatach do demakijażu i w mydłach w płynie. 

Dostępny jest też w czystej formie, dzięki czemu można go z powodzeniem wykorzystywać do wielu domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Sprawdzi się jako olejek do skóry i włosów, komponent w wielu maseczkach, peelingach i kąpielach regeneracyjnych. Jest do tego stopnia uniwersalny, że nadaje się nawet do skóry tłustej i suchej.

źródła:
Chemia w kosmetyce i kosmetologii -
Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak
Słownik kosmetyczny - H. Fey, X. Petsitis

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka