niedziela, 20 grudnia 2015

Olej z pestek winogron (Vitis Vinifera Seed Oil)


Olej winogronowy jest pozyskiwany z winorośli właściwej, czyli tej samej, z której produkuje się wino. Ma bardzo jasny, zielonkawy kolor i jest bez zapachu. Należy do tzw. "suchych" olejów.

Skład:
  • NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - m.in. kwas linolowy, linolenowy, omega-3
  • tokoferole (witamina E)
  • fitosterole
  • fosfolipidy
  • flawonoidy
  • witamina A, B6, K
Działanie:
  • nawilża
  • zmiękcza
  • ogranicza utratę wody przez skórę
  • pomaga w walce z wolnymi rodnikami (zapobiega starzeniu się skóry)
  • regeneruje
  • łagodzi negatywne skutki promieni UV
  • łagodzi podrażnienia
  • działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze
  • poprawia krążenie
  • zmniejsza opuchliznę pod oczami
  • wygładza skórę i nadaje jej sprężystość
Olej z pestek winogron idealnie nadaje się pod oczy - rozjaśni cienie pod oczami, zmniejszy opuchliznę. Jest bardzo zbliżony do łoju skórnego i świetnie nada się do skóry suchej. Niekiedy można go znaleźć w różnych kremach i balsamach do ciała. Sprawdzi się również przy skórze mieszanej

źródła:
Chemia w kosmetyce i kosmetologii -
Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak
Nacomi

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka