niedziela, 20 grudnia 2015

Owocowe maseczki na twarz

Kilka pomysłów na domowe, naturalne maseczki do twarzy.

Maseczka granatowa

Potrzebujesz:
  • 1 granat
  • 2 łyżki miodu
Oczyść dokładnie pestki granatu, dodaj miód i zmiksuj całość w blenderze lub rozgnieć widelcem. Możesz dodać więcej miodu, jeśli jest taka potrzeba, żeby łatwiej było nakładać maseczkę na twarz. Jeśli pozostawisz większe kawałki pestek, posłuży przy okazji jako peeling. Zaleca się stosować maseczkę przez tydzień, na 20 minut dziennie, ale nic nie stoi na przeszkodzie robić ją regularnie raz w tygodniu. Ta maseczka odżywi skórę, złagodzi podrażnienia, a również zwiększy jej elastyczność, skutecznie pomoże w procesach regeneracji i walce z wolnymi rodnikami.

Maseczka gruszkowa

Potrzebujesz:
  • 1 świeżą gruszkę
  • 1 łyżkę miodu
  • oliwę z oliwek
Utrzyj gruszkę i dodaj łyżkę miodu i kilka kropel oliwy z oliwek. Nałóż na czystą twarz, szyję i dekolt, odczekaj 20 minut i zmyj. Gruszka nawilży skórę, wygładzi, nada jej zdrowy wygląd. Maseczka sprawdzi się zarówno dla posiadaczek cery tłustej jak i suchej, a szczególnie dla przemęczonej, matowej skóry twarzy.

Maseczka z kiwi

Potrzebujesz:
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki twarogu/jogurtu naturalnego
Połowę kiwi zetrzyj i wymieszaj z otrębami i twarogiem. Nałóż ją na ok. 15 minut i zmyj letnią wodą. Drugą połowę kiwi możesz zjeść. Maseczka z kiwi nawilża skórę, odżywia, rozjaśnia, a ponadto ściąga i regeneruje. Najlepiej sprawdzi się przy skórze suchej i normalnej.

Przepisy pochodzą z:
Zdrowie w zgodzie z naturą -
dr nauk medycznych Aleksander Pawłowski
mgr inż. technologii żywności i żywienia Dominika Szeląg

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka