wtorek, 29 grudnia 2015

Parabeny

Parabeny, czyli estry kwasu p-hydroksybenzoesowego (PHB), czasami stosuje się nazwę aspaginy lub nipaginy. Niekiedy używane są w formach kompleksowych.

Możemy wymienić:
  • ester metylowy - metyloparaben, paraben M (Methylparaben)
  • ester etylowy - etylparaben, paraben A (Ethylparaben)
  • ester propylowy - propylparaben (Propylparaben)
  • ester butylowy - butylparaben (Butylparaben)
Parabeny należą do substancji konserwujących, stosowanych w stężeniu do 0,4%. W środowisku kwaśnym skutecznie działają przeciw drożdżom i pleśniom. Nie wykazują działania antybakteryjnego (lub wykazują je w znikomym stopniu), przez co są często łączone z innymi substancjami o działaniu antybakteryjnym, np. z fenoksyetanolem.

Wraz z wydłużaniem się łańcucha węglowego (czyli od metylowego do butylowego) zmniejsza się ich rozpuszczalność w wodzie, a rośnie natomiast ich reaktywność. Dezaktywują je np. niejonowe emulgatory, estry celulozy czy też poliwinylopyrolidon.

Bezpieczeństwo

Parabeny mogą uczulać, co objawia się negatywnymi, niepożądanymi zmianami na skórze (wykwity skórne, trądzik itp.). Dozwolone do stosowania w stężeniu nie przekraczającym 0,4%. Jest podobno pewien pogląd, że w wyższych stężeniach mogą zaburzać gospodarkę hormonalną, ale wszystkie z nich podobno zostały przebadane, zatwierdzone przez Komisję Europejską i uznane za bezpieczne dla zdrowia - pytanie brzmi, czy badania uwzględniały stężenia wyższe niż 0,4%, czy dotyczyły tylko dozwolonej dawki.

źródła:
Chemia w kosmetyce i kometologii - 
Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak
Słownik kosmetyczny - H Fey, X. Petsitis
Kosmetologia i farmakologia skóry -
Marie-Claude Martini

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka