wtorek, 29 marca 2016

Jajko

Jajko to naprawdę niezwykła struktura - wręcz idealna. W jajku ma się narodzić nowe życie, więc posiada wszystko, co jest w tym celu potrzebne. W tym również wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli te, których nasz organizm nie wytwarza i musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem). Bogaty skład jajek sprawił, że znalazły one swoje szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również farmaceutycznym i kosmetycznym. Można o nich dużo mówić, jednak poniżej znajdziecie uproszczony opis.

Skład jajka (75% woda, 12% białka, 10% tłuszczu, 1% węglowodany)
  • aminokwasy egzogenne
  • tłuszcze proste (trójglicerydy)
  • tłuszcze złożone (głównie fosfolipidy)
  • cholesterol - wykorzystywane często osobno w kosmetyce ze względu na wysoką ochronę skóry przed wysuszaniem (wzmacnia barierę lipidową), ponadto pomaga w przyjmowaniu przez skórę składników aktywnych, naturalny przeciwutleniacz
  • lecytyna - odżywia, nawilża, naturalny przeciwutleniacz, napina i ujędrnia skórę
  • wit. A - chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV
  • wit. E - przeciwutleniacz, usuwa wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry
  • wit. K - pozytywnie wpływa na proces krzepnięcia krwi, stosowana przy cerze naczynkowej i zniszczonej słońcem
  • wit. D i niektóre wit. grupy B
  • fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, cynk, wapń
  • ksantofil i luteina - luteina chroni przed promieniowaniem UV i usuwa wolne rodniki

W gotowych preparatach kosmetycznych jajka jako takiego nie znajdziemy. Nie ma ono takiej trwałości. W produkcji wykorzystuje się za to konkretne substancje, np. cholesterol, wyizolowane z jajek. Jednak w domowej pielęgnacji mamy okazję korzystać z całości dobrodziejstwa tego produktu.

Przykładem wykorzystania jajka do domowych zabiegów są maski na włosy (przepis tutaj) sporządzone z żółtka, oliwy z oliwek i innych dodatków np. soku z cytryny, piwa, aloesu, olejku rycynowego. Takie maseczki rozjaśnią włosy, nadadzą im połysk, a przy regularnym stosowaniu wzmocnią je, pozostawiając je nawilżone i miękkie w dotyku.

A co z resztą ciała? Można sporządzić balsam, którego bazą jest żółtko, ocet jabłkowy, cukier i olej lub maseczki do twarzy, gdzie dodaje się dodatkowo miodu czy też awokado. Takie domowe produkty głęboko nawilżą i zregenerują skórę, a ponadto wygładzą i złagodzą podrażnienia. Świetne dla osób zmagających się z bardzo suchą skórą na twarzy.

Białko jajka natomiast przyda się przy zabiegach mających na celu spłycenie zmarszczek i nadanie skórze elastyczności. Ale nie tylko. Kosmetyki na bazie białka kurzego ściągają pory, regulują wydzielanie sebum, zapobiegają powstawaniu wyprysków i zaskórników. Ponadto takie białkowe maseczki nadają skórze naturalnego blasku i poprawiają jej koloryt, dzięki czemu skóra wygląda promiennie i zdrowo.

Ciekawostki
  • Parę lat temu wyszły negatywne opinie na temat spożywania jajek, ze względu na znajdujący się w nich cholesterol. Niektórzy nadal sądzą, iż jajka podwyższają cholesterol w organizmie. Nie ma jednak czego się obawiać. Cholesterol jest niezbędny w funkcjonowaniu organizmu, a z wieloletnich badań Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że zjadanie nawet do 10 jaj tygodniowo przez zdrową osobę nie wpływa negatywnie na jej stan zdrowia. Wynika to z faktu, iż jajka zawierają również duże ilości choliny, która wspomaga procesy przemiany lipidów i zapobiega osadzaniu się cholesterolu na ścianach tętnic i wytrącaniu jego złogów przez pęcherzyk żółciowy. Ponadto zawarta w nich lecytyna również niweluje szkodliwe działanie cholesterolu.
  • Białko jest dość częstym alergenem wśród dzieci. Jeśli w rodzinie występują tego typu alergie dziecko przynajmniej do 12 miesiąca życia nie powinno spożywać białka kurzego.
źródło: Skarby natury w kosmetyce - red. L. Zaprutko

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka