niedziela, 3 kwietnia 2016

Gliceryna (Glycerin)

Gliceryna w chemicznym ujęciu jest alkoholem trihydroksylowym - glicerolem (1,2,3-propanotriolem). Jej wzór chemiczny składa się z trzywęglowego łańcucha węglowodorowego i trzech podstawionych grup wodorotlenkowych. Jest bezbarwną syropowatą cieczą, bardzo tłustą i lepką w dotyku, a przy tym również higroskopijną.
Gliceryna (glicerol)
źródło: internet
Właśnie ze względu na swoją higroskopijność i ogólną gęstość jest wykorzystywana w kosmetykach w celu zagęszczenia i stabilizowania emulsji. Należy do humektantów, czyli substancji pochłaniających wilgoć i zapobiegających wysychaniu kosmetyków.

Wiele osób pewnie kojarzy glicerynę jako substancję nawilżającą, stosowaną bardzo często w kosmetykach. Rzeczywiście należy do takich substancji i często wykorzystywana jest w pielęgnacji skóry suchej. Jednak ze względu na swoje właściwości pewne zbyt wysokie stężenia mogą powodować odwrotne działanie - wysuszanie. Co do owych stężeń w posiadanych przeze mnie książkach znalazłam sprzeczne informacje. W jednej z nich autorzy twierdzą, że gliceryna już powyżej stężenia równego 5% w kosmetyku wysusza, natomiast w drugiej autor podaje, iż w stężeniu 3-25% nawilża, a powyżej 30% wysusza.

A jednak pomimo obu tych informacji istnieją produkty o stężeniu gliceryny do nawet 36% - i tutaj z miejsca dodam osobisty komentarz - używałam produktów z takimi stężeniami gliceryny i na pewno nie mogę powiedzieć, żeby jakkolwiek nawilżały, czy to mniej suchą, czy to bardzo suchą skórę. Efekt generalnie mierny, pomimo wielkich obietnic efektu nawilżającego nawet do 10 warstw wgłąb skóry. Za dużo gliceryny? Tak, to pewnie jedna z przyczyn.

Glicerol w laboratoriach chemicznych służy również do otrzymywania tłuszczów. Dokonuje się tego zabiegu poprzez reakcję glicerolu z kwasami tłuszczowymi o prostym łańcuchu (14-18 at. węgla w cząsteczce). Jej źródłem są również tłuszcze, które w reakcji z zasadami hydrolizują do mydeł i glicerolu.
Reakcja otrzymywania tłuszczów
źródło: internet
Reakcja otrzymywania mydła i glicerolu
źródło: internet
Gliceryna należy do substancji nawilżających, które mają zdolność przenikania do głębszych warstw skóry. Dodaje się ją również w celu zrekompensowania podrażniającego działania niektórych substancji, takich jak np. SLS. Trochę naprawia, ale wcale nie tak dużo, jakby mogło się wydawać. W przeciwnym razie skóra po prysznicu z takimi związkami nie byłaby sucha.

Jeśli natomiast chodzi o sprawy bezpieczeństwa.. Gliceryna jest nietoksyczna. Jednak jak już wiemy, może odwadniać skórę przy zbyt dużym stężeniu. Sam fakt, iż jest humektantem, sprawia, że należy do związków, które potencjalnie mogą podrażniać skórę. Nie powinno się jej stosować zimą, gdyż powoduje wtedy pękanie skóry.

Podsumowując, gliceryna jest oczywiście substancją przydatną w kosmetyce i poniekąd przyjazną. Mimo to zawsze znajdzie się jakieś "ale" i w tym przypadku nie jest inaczej. Dobrze, że jest, ale co za dużo to niezdrowo.

źródła:
Chemia w kosmetyce i kosmetologii - prof. dr hab. Z. Sarbak i inni
Chemia piękna - prof. dr hab. M. Molski

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka