poniedziałek, 18 lipca 2016

Mocznik (Urea)

Mocznik to dokładniej diamid kwasu węglowego. W celu wykorzystania w kosmetykach jest pozyskiwany w laboratorium i ma postać bezbarwnych (białych) kryształów, rozpuszczalnych w wodzie. Należy do naturalnych czynników nawilżających (NMF) znajdujących się w warstwie rogowej naskórka.

Mocznik

Mocznik ma zdolność przenikania do głębszych warstw skóry, dzięki czemu nawilża na wielu poziomach i tym samym sprawia, że inne składniki kosmetyku są wchłaniane wgłąb skóry. Należy do humektantów, więc zapobiega wysychaniu kosmetyku.

Działanie
  • nawilża
  • zmiękcza
  • wygładza i ujędrnia skórę
  • działa przeciwświądowo
  • pomaga leczyć łupież i rozstępy
  • stęż. ok. 2-10% - przyspiesza regenerację komórek

Często występuje w kremach i balsamach w niskim stężeniu, do 2%, ale bardziej nawilżające produkty zawierają większe jego ilości. W leczeniu atopowego zapalenia skóry i łuszczycy stosuje się preparaty o stężeniu nawet 50%. Stosowany jest również w kosmetykach złuszczających i regulujących naturalny proces rogowacenia naskórka.

Mało tego, ma swój udział również w leczeniu trądziku - toniki o 10% jego zawartości mają właściwości przeciwbakteryjne. Jest to dobre zastosowanie, ponieważ cery trądzikowej nie należy (wbrew temu, co wiele osób myśli) wysuszać - tym bardziej powinno się zadbać o utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia. Mocznik w takiej sytuacji się sprawdzi.

Mocznik jest substancją bezpieczną, ponieważ naturalnie występuje na naszym naskórku chroniąc skórę i dbając o odpowiedni poziom jej nawilżenia. Dlatego też może być stosowany w preparatach dla alergików. Warto sięgnąć po kremy i balsamy z dużą ilością mocznika, żeby zapewnić skórze głębokie nawilżenie.

źródła:
Słownik kosmetyczny - H. Fey, X. Petsitis
Chemia w kosmetyce i kosmetologii - Z. Sarbak
Chemia nowoczesnych kosmetyków - A. Marzec

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka